Ciasta i Wypieki

Przepisy na ciasta z własnego doświadczenia.

Get Adobe Flash player

Czekoladowiec Brzoskwiniowy

Przygotowanie: Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować wszystkie składniki. Żółtka oddzielić od białek. Czekoladę deserową zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i przesiać przez siteczko. Do mąki dodać startą czekoladę i wymieszać. W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do 175 stopni C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera. Potem dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z kakao i czekoladą (najlepiej w trzech etapach) i ubijać na małych obrotach miksera do połączenia się składników, tak aby nie zniszczyć ubitej piany. Na koniec całość delikatnie przemieszać łyżką zbierając ciasto z samego dna miski. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 40 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i energicznie wyjąć z formy, można lekko wyrzucić, aby nie opadł i przez chwilę pozostawić spodem do góry, aby uzyskać z wierzchu równy biszkopt, potem odwrócić i wystudzić. Biszkopt można upiec dzień wcześniej, wtedy będzie łatwiej się kroił. Dobrze wystudzony przekroić na 2 części. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i przestudzić. Brzoskwinie wyjąć z zalewy (2 - 3 połówki można zostawić do dekoracji) i zmiksować blednerem (u mnie wyszło 36 dag zmiksowanych brzoskwiń). Podzielić na pół. Do połowy zmiksowanych brzoskwiń dodać konfiturę brzoskwiniową i wymieszać. Dodać 1 łyżkę przestudzonej żelatyny, całość wymieszać i schłodzić w lodówce. Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać połowę zmiksowanych brzoskwiń i zmiksować. Następnie powoli wlać resztę żelatyny (najlepiej zabielić, czyli do żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietany, wymieszać i dopiero dodać do reszty śmietanki), krótko zmiksować. Wstawić do lodówki na czas nasączania biszkoptu. Wszystkie składniki wymieszać (będzie ok. 1/2 szklanki). Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolny biszkopt nasączyć połową przygotowanego nasączenia, posmarować konfiturą brzoskwiniową i wyłożyć 1/2 kremu brzoskwiniowego. Przykryć drugim biszkoptem, delikatnie przycisnąć i dopiero nasączyć. Wierzch posmarować resztą kremu i udekorować gorzką czekoladą startą nożykiem do warzyw. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.








SKŁADNIKI








Sprawdź proporcje i składniki. Wyslij sms o tesci
DSTSS pod numer 7243 koszt smsa (2,46zł)


Już nie długo nowe Przepisy